2014. április 18., péntek

Jared Diamond: A harmadik csimpánz felemelkedése és bukása

Jared Diamond manapság az egyik legnépszerűbb írókutató, aki ismeretterjesztő könyvek írásával (is) foglalkozik. Eredetileg élettant tanult, de jártasságot szerzett ornitológiában, antropológiában, geográfiában, evolúcióbiológiában, és nyelvészettel is foglalkozott. Könyvei is igyekeznek minél több tudományterületet összefogni, és a Harmadik csimpánz-ra ez hatványozottan igaz, hiszen az ember származása és szokásai, a könyv fő témája, nem vizsgálható csupán egy-két szempontból.

A Harmadik csimpánz felemelkedése és bukása "korunk teremtéstörténete", ahogy az író nagyon találóan megjegyzi valahol a könyv elején. Azzal nagyjából mindannyian tisztában vagyunk, hogy az élővilágban az állatok közé tartozunk, és az emberszabású majmokkal vagyunk a legközelebbi rokonságban. Az, hogy a gorillához vagy a csimpánzhoz állunk-e közelebb, hosszú ideig vita tárgyát képezte az antropológusok között, mára azonban a molekuláris biológiai módszerek egyértelmű választ adtak: a csimpánz a legközelebbi rokonunk. Mégpedig olyannyira, hogy genetikai anyagunk csupán 1,6%-ban különbözik egymástól, ami nagy valószínűséggel csak néhány génnyi eltérést jelent. Szigorúan rendszertani szemszögből nézve ez annyit jelent, hogy a csimpánz és az ember gyakorlatilag ugyanabba a nemzetségbe tartozik...
Diamond a könyv során végigveszi a tulajdonságokat, melyek az embert emberré teszik. A csontokkal és az ősemberek felépítésével nem foglalkozik sokat, mondván (amúgy teljesen jogosan), hogy akit érdekel, több ezer tanulmány közül válogathat különösebb erőfeszítés nélkül. Sokkal inkább a kulturális és szokásbeli különlegességekkel foglalkozik. Szembesíti az olvasót az ember furcsa, az egész állatvilágban egyedülálló szexuális szokásaival, és az emlősök közt ismeretlen társadalmi berendezkedésével. Szó esik a nyelv kialakulásáról, és néhány kevésbé pozitív, ám egyértelműen ránk jellemző szokásról: a drogfogyasztásról, a környezet mértéktelen pusztításáról és a háborúkról is.

Annak megértése, hogy honnan jöttünk, talán segíthet a jelenlegi társadalmi és környezeti problémák megoldásában, melyek mellett egyre kevésbé lehet szó nélkül elmenni. Az egymás gyilkolására vagy a környezet pusztítására való hajlam nem csak az emberek sajátja, de mi fejlesztettük tökélyre mindkettőt, olyannyira, hogy lassan saját fajunk fennmaradását fenyegetjük. A könyv céljától mi sem áll távolabb, mint hogy azt mondja, ez mind a génjeinkbe van kódolva, és megváltoztathatatlan. Csupán egy pár kutatáson és kirakós játékon keresztül próbálja felhívni a figyelmünket arra a tényre, hogy milyen különlegesek vagyunk, és hogy ez a különlegesség mekkora felelősséggel jár.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése