2013. december 25., szerda

Lauren Beukes: Zoo City

Lauren Beukes (nem véletlenül) híres urban fantasy-regénye a Moxyland-hez hasonlóan Dél-Afrikában, Johannesburgban játszódik. Főhőse egy évekkel korábban állatosodott (egy Lajhárja van), középkorú nő, Zinzi December, aki shavi-ja segítségével más emberek elveszett tárgyait kutatja fel. Szigorúan tárgyakat. Eltűnt személyeket soha.

Az állatosodás különös jelenség, hogy mikor kezdődött pontosan, és hogy megy végbe, azt a kutatások ellenére senki nem tudja megmondani. Vannak tudományos és spirituális magyarázatok az állatok feltűnésére és az Örvényre, ami végül elviszi őket, de az igazság kiderítése még várat magára. A rabok mellett, akik valamilyen úton-módon egy másik ember haláláért felelősek, egyszer csak feltűnnek az állatok - Lajhár, Mongúz, Tapír, Veréb, Oroszlán, és a többi -, és onnantól fogva az illető különleges shavi-val, képességgel rendelkezik. Kinek erősebb, kinek gyengébb, de mindenkinek van. Nincs kivétel.




Zinzi egy nap minden jobb meggyőződése ellenére elvállalja a híres-hírhedt zenei producer Odi Huron megbízását, hogy még a lemezbemutató előtt megtalálja az éppen aktuális iker sztárpáros lánytagját, aki nyom nélkül tűnt el pár nappal korábban. Az ügy alapból elég zűrösnek tűnik, de ahogy Zinzi halad a nyomozásban - megmozgatva néhány régi kapcsolatot és barátot Előző Életéből - egyre sötétebb titkokra derül fény, és egyre veszélyesebb helyzetekből kiverekednie magát. Elő kell vennie a régóta pihentetett újságírói tapasztalatát is, ugyanis a shavi-jának kivételesen nem igazán veszi hasznát...

A történet lendületes, pörgős, folyamatosan zajlanak az események, és bár a végkifejlet kicsit talán túlságosan is hátborzongatóra sikeredett, kellőképpen izgalmas és kiszámíthatatlan. A világ részletesen kidolgozott és (sajnos) tökéletesen elképzelhető. Az írónő stílusa pedig ebben a könyvben minden visz, nem csak az érzékletes leírások (amelyek éppen csak annyi információt tartalmaznak, hogy el tudjuk képzelni a hátteret, de sok mindent rejtve hagynak a szereplők múltjából), hanem a csípős párbeszédek is.

 Bár a könyvet több SF-díjra is jelölték (sőt, az Arthur C. Clarke-díjat meg is kapta), a világnak legfeljebb annyi köze van a sci-fihez, hogy akár az is lehetne, ha kiderülne, mi áll az állatosodás hátterében. Maga a történet sokkal inkább az urban fantasy kategóriába sorolható, némi detektíves-nyomozós beütéssel. Az sem hátrány, hogy a helyszín nem valamelyik jól ismert amerikai vagy európai nagyváros, hanem a Dél-Afrikai Köztársaság (ezen belül is Johannesburg) amiről egy-két kivételtől eltekintve nem hallunk sokat.

Fantasy-nak csillagos ötös, detektívtörténetnek inkább csak gyenge négyes, viszont a jellemábrázolások kitűnőek, maga a történet lendületes és magával ragadó. Érdemes kézbe venni!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése